Färjor och kryssningar mellan Finland och Sverige

Från Finland till Sverige finns det många färjealternativ. Dessa två länder har goda förbindelser i Östersjön. Trafiken flyter i allmänhet från Helsingfors och Åbo mot Stockholm, med färjor som stannar kort på Åland, Finlands självstyrande skärgårdsprovins. Det finns också en förbindelse över Bottenviken som förbinder Vasa i Finland med Umeå i Sverige. De företag som trafikerar dessa linjer inkluderar Viking Line, Tallink-Silja, Eckerölinjen, Wasaline och Finnlines. Färjorna på denna rutt, liksom i stora delar av Östersjön, är i verkligheten mer som kryssningsfartyg.

Större färjelinjer mellan Finland till höger och Sverige till vänster. Denna region av Östersjön reser ofta.
Större färjelinjer mellan Finland till höger och Sverige till vänster. Denna region av Östersjön reser ofta.

Fakta + siffror

Aktiva färjerutter 7+ (se nedan)
Stora färjeoperatörer 5 - Viking Line, Tallink-Silja, Eckerölinjen, Wasaline, Finnlines, Stena Line (se nedan)
Överfarter per dag 15+

Färjelinjer

Rutt Notera
Helsingfors till Stockholm via Åland Två dagliga färjor i vardera riktningen gör överfarten mellan Helsingfors och Stockholm, som trafikeras av Tallink-Silja och Viking Line. Var och en stannar på Åland i några minuter mitt i natten, och var och en avgår från Helsingfors på kvällen och anländer till Stockholm nästa morgon.
Åbo till Stockholm via Åland Flera dagliga färjor förbinder Åbo med Stockholm via Åland. Denna rutt trafikeras av Viking Line och Tallink-Silja, och från Nådendal (mycket nära Åbo) av Finnlines.
Hangö till Stockholm (Nynäshamn) Sedan 2022 startade Stena Line en rutt från Hangö, Finland till Stockholm (Nynäsham). Denna rutt är för närvarande endast för passagerare som reser med fordon. Hangö ligger 130 km från Helsingfors och Nynäshamn är en del av Storstockholmsområdet (cirka 60 km söder om centrum).
Vasa till Umeå Världens nordligaste färjetrafik trafikeras av Wasaline, som förbinder Vasa i Finland med Umeå i Sverige, över Bottenviken.
Eckerö till/från Grisslehamn Trafikeras av Eckerölinjen, dess enda rutt
Långnäs/Mariehamn till/från Stockholm De större och mer frekventa färjeoperatörerna från Åland lägger till vid Långnäs och Mariehamns hamnar. Du kan ta färjor från dessa hamnar till många platser nära Stockholm, inklusive: Kapellskär, Stadsgården och Värtahamnen.
Färjor till/från Sverige och det finska fastlandet avgår från Mariehamns, Eckerö och Långnäs hamnar. Observera att åländska färjor inte visas.
Färjor till/från Sverige och det finska fastlandet avgår från Mariehamns, Eckerö och Långnäs hamnar. Observera att åländska färjor inte visas.
Avgår stockholm ombord på en färja.
Avgår stockholm ombord på en färja.

Färjeoperatörer

Mellan Finland och Sverige hittar du större färjerederier med stora fartyg. Båtarna som går mellan Helsingfors och Stockholm, samt Åbo och Stockholm, är bland de största passagerarfartygen i Östersjön. Viking Line och Tallink Silja är ledande på detta område, men de andra operatörerna - Wasaline, Eckerölinjen och Finnlines - har också sina fördelar.


Övriga Östersjöfärjerutter


Hitta färjebiljetter

Rutterna som nämns på denna sida kan bokas direkt med FerryScan! Vi hjälper dig med varje steg i bokningsprocessen.

Sök resor här
Ferry Scan-logotyp
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer