Färjor och kryssningar mellan Finland och Estland

Många färjor korsar Östersjön mellan Finland och Estland, vilket gör det till en av de mest trafikerade havssträckorna i världen. Den stora sträckan, som förbinder Helsingfors med Tallinn, är en av de största i Östersjön, och säkerligen den största mellan de två länderna. Det är också möjligt att korsa mellan Tallinn och Mariehamn (Åland). Det finns tre färjeoperatörer som för närvarande tar sig över mellan Finland och Estland, som var och en erbjuder något annorlunda för passageraren.

Större färjelinjer mellan Finland (ovan) och Estland (nedan). Detta område av Östersjön är ett av de mest trafikerade i världen, med många passagerarfärjetrafik som förbinder båda huvudstäderna.
Större färjelinjer mellan Finland (ovan) och Estland (nedan). Detta område av Östersjön är ett av de mest trafikerade i världen, med många passagerarfärjetrafik som förbinder båda huvudstäderna.

Fakta + siffror

Aktiva färjerutter 2 (se nedan)
Stora färjeoperatörer 3 - Viking Line, Tallink-Silja, Eckerö Line (se nedan)
Överfarter per dag 20+

Färjelinjer

Den absolut populäraste rutten från Finland till Estland förbinder huvudstäderna Helsingfors och Tallinn. Det är oftast mer praktiskt att ta en färja än att flyga mellan Finland och Estland, och det finns många alternativ att välja mellan.

Rutt Notera
Mariehamn och Långnäs till Tallinn Tallinn är anslutet till Åland i Finland via färjor till Stockholm. Färjorna till Stockholm stannar på Åland innan de fortsätter till Stockholm. Om färjan stannar under dagen blir den i Mariehamn, annars används Långnäs under kvällen. Dessa färjor trafikeras sällan av Tallink-Silja och Viking Line, mycket beroende på säsong.
Helsingfors till Tallinn Den mest populära färjelinjen i Östersjön, med nästan en timmes avgångar på sommaren. Drives av Viking Line, Tallink-Silja och Eckerö Line.
Helsingfors (Vuosaari) till Tallinn (Muuga) - Endast last Om du reser med bil är det möjligt att resa från separata lasthamnar i Helsingfors och Tallinn, vilket gör att förare kan gå förbi stadskärnorna. Dessa fraktfärjor trafikeras av Tallink-Silja och Eckerö Line (marknadsförs som Finbo Cargo).
Hangö till PaldiskiAvvecklad Drivs tidigare av DFDS Seaways för godstrafik, men upphörde 2022.
Med utsikt över Tallinns centrum från dess största passagerarhamn.
Med utsikt över Tallinns centrum från dess största passagerarhamn.

Färjeoperatörer

Det finns en ganska stor variation i färjeoperatörer mellan Finland och Estland. Det finns något där för alla. För fotpassagerare hittar du Eckerö Line, Viking Line och Tallink Silja för att vara lagom, med stora moderna fartyg. Enligt vår erfarenhet har Eckerö Line i allmänhet de billigaste dag-för- eller dagen-för-priserna, även om du kan hitta erbjudanden från vilken operatör som helst. Om du ofta reser mellan Finland och Estland kan du bli medlem i varje operatörs lojalitetsklubb och ofta få löjligt billiga biljetter (t.ex. 1 euro tur och retur).

För lastförare och de som reser med fordon kan DFDS-överfarten mellan Hangö och Paldiski vara att föredra eftersom de är ganska små städer och det är mindre trängsel och turisttrafik. Även från Helsingfors Nordsjö erbjuder Tallink-Silja och Eckerö Line (Finbo Cargo) en fraktfärja till Tallinns Muuga hamn. Dessa hamnar ligger utanför stadens centrum och är lättare att komma åt än de centrala hamnarna.


Övriga Östersjöfärjerutter


Hitta färjebiljetter

Rutterna som nämns på denna sida kan bokas direkt med FerryScan! Vi hjälper dig med varje steg i bokningsprocessen.

Sök resor här
Ferry Scan-logotyp
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer