Övernattningskryssningar mellan Helsingfors och Tallinn

Senast uppdaterad


Cirka 80 km (50 miles) av Östersjön skiljer Finlands huvudstad Helsingfors med Estlands huvudstad Tallinn. Det finns två alternativ för att täcka detta avstånd: flyg och färja. Eftersom det är mycket extra tid förknippat med att åka till flygplatsen, checka in, sitta på landningsbanan etc. är det allmänt accepterat att färja är den bästa transportmetoden mellan dessa två städer. För fullständig täckning av färjealternativen mellan Helsingfors och Tallinn, se vår tidigare skrivning . Här skulle vi vilja täcka över natten mellan Helsinki och Tallinn.

Looking onto the city center of Tallinn from its largest passenger port.
Looking onto the city center of Tallinn from its largest passenger port.

Vilka är övernattningsfärjorna mellan Helsingfors och Tallinn?

Alla de stora färjeoperatörerna mellan Helsingfors och Tallinn erbjuder nattalternativ ombord. Med Tallink-Silja kan du få natt ombord från Helsingfors till Tallinn och från Tallinn till Helsingfors. Viking Line erbjuder en natt ombord alternativ endast på sträckan Helsingfors-Tallinn. Eckerö Line erbjuder en natt ombord-alternativ för sträckan Tallinn (Muuga) till Helsingfors (Vuosaari), men den är endast tillgänglig för passagerare som reser med ett fordon.

Den vanliga färjan är 2-3 timmar, så varför gå långsammare? Mer än något annat är dessa färjor för ompositionering, vilket innebär att flytta dem för att förbereda sig för nästa dag. Som ett resultat är priserna i allmänhet ganska låga och detta kan locka budgetmedvetna resenärer som vill ta sig över resan. Om du bara åker genom Helsingfors eller Tallinn, kan det vara billigare att bara boka en övernattning ombord jämfört med i staden. Hotell i Helsingfors kan lätt kosta 100 euro, medan en natt ombord kanske bara kostar 30 eller 40 euro.

Dessutom kan de som gör längre bil- eller lastkörningar mellan Finland och Estland använda alternativet över natten som ett sätt att uppdatera för en ny kördag. Beroende på dina resplaner kan en färja över natten vara precis vad du behöver.

Obs: Du måste köpa en dedikerad nattbiljett ombord för att stanna på fartygen över natten när de anländer. På FerryScan kommer du att se två alternativ, ett för en vanlig biljett och ett annat för den vanliga biljetten plus natt ombord.

Alternativ 1: Tallink Silja - Star och Tallink Silja Europa

Från Helsingfors till Tallinn avgår Silja Europa Helsingfors varje dag kl 18:30 och anländer till Tallinn 3,5 timmar senare. Du har möjlighet att stanna ombord på natten och åka på morgonen från 8:00. Silja Europa är en del av Tallink Siljas 22-timmars kryssning, även om det är möjligt att boka den som en enkelresa.

I andra riktningen, från Tallinn till Helsingfors, kan du boka Tallink Siljas Star-färja varje natt. Starns avgångstid från Tallinn är i allmänhet 20:30 eller 22:30 och anländer till Helsingfors tre timmar senare. Återigen, här har du möjlighet att stanna ombord för natten.

Sök resor här

Alternativ 2: Viking Line - XPRS

Från Helsingfors till Tallinn är det möjligt med Viking Line att boka en natt ombord på XPRS-färjan. På de flesta nätter avgår XPRS-färjan från Helsingfors kl. 20.30, anländer till Tallinn kl. 23.00 och tillåter passagerare att stanna ombord till kl. 06.00 nästa morgon. På grund av COVID har Viking Line skalat ner sina linjer Helsingfors-Tallinn, men det är troligt att de kommer att öka antalet reseavgångar i framtiden.

Sök resor här

Alternativ 3: Finbo Cargo (endast med fordon)

Med införandet av lastfärjor mellan Helsingfors (Vuosaari) och Tallinn (Muuga) är det möjligt att boka en resa över natten mellan Tallinn och Helsingfors med Finbo Cargo (del av Eckerö Line). För närvarande är en övernattning möjlig vid avgångar kl. 23.30 för varje dag utom fredag. För att boka färjan måste du ta med ett fordon (lastbil, bil, motorcykel etc). Observera att Vuosaari hamn och Muuga hamn båda ligger mer än 10 km från Helsingfors respektive Tallinns centrum.

Sök resor här
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer