Vad man ska göra för en dag i Stockholm

Senast uppdaterad


Utsikt

Färjor till Stockholm

Varför besöka Stockholm?

Stockholm är Sveriges huvudstad och ligger på kanalerna som förbinder Milaren med Östersjön. Det finns 14 öar i staden, varför Stockholm ofta kallas "Nordens Venedig".

Idag är det en vacker, välskött stad med ett stort antal museer, kyrkor, slott och historiska platser som du kan spendera veckor med att besöka. Därför, om du är i Stockholm för ett kort besök, är det viktigt att planera i förväg så att du kan få ut det mesta av din begränsade tid.

I den här artikeln kommer vi att erbjuda dig en plan för hur du bäst tillbringar en dagstur i Stockholm.


Att komma till stadens centrum från hamnen

Stadsgarden Port: Om du kommer med färja via hamnen i Stadsgården kan du ta buss nummer 2 eller bussar 401, 413, 443, 445, 474 till stadens centrum genom att köpa ett dagskort för kollektivtrafik.

Värtahamnen hamn: Om du kommer med färja via Vartahamnen hamn kan du ta spårvagn nummer 13 till stadens centrum genom att köpa ett dagspass för kollektivtrafik.


Utforska staden


Kungsträdgården

Du kan börja utforska staden från torget Kungsträdgården. Intill torget finns en park där festivaler, utställningar, loppisar hålls året runt.


Stadshus

Sedan kan du gå till Stadshuset, en av de mest kända byggnaderna i Stockholm. Idag används byggnaden av kommunfullmäktige och centralförvaltningen i staden. Banketter för att hedra Nobelprisvinnarna hålls också här tillsammans med vigselregistrering.


Riddarholmen och Stadsholmen

Riddarholmen och Stadsholmen utgör Stockholms historiska centrum, där domstolar och statliga organ finns. Riddarholmen -kyrkan reser sig över ön Riddarholmen. Det är en av de äldsta byggnaderna i staden och de svenska kungarnas grav. Från ön, via Riddarholmsbrunn -bron, kan du ta dig till Gamla Stan (gamla stan), som har behållit medeltidens utseende och anda. Kungliga slottet och Nobelmuseet ligger här. Kungliga slottet är Sveriges kungas nuvarande residens. Slottet har flera museer som visar de svenska kungarnas skatter.


Djurgarden - "Museumsön"

Som en alternativ fritidsaktivitet i Stockholm kan du ta en färja från Stockholms Skeppsbronvall till ön Djurgarden, som fick svenskt namn på museiön. Det finns olika museer här: botaniker, ABBA -bandsmuseet, det fantastiska museet Junibacken med Carlson och Mumorna. I Northern Museum finns en samling som introducerar Skandinaviens särdrag.

Stockholms tunnelbana

Det är också värt att nämna Stockholms tunnelbana, som är en av de vackraste tunnelbanorna i världen och som med rätta kan kallas en separat attraktion i Stockholm. Missa inte en tur genom det längsta konstgalleriet i världen - som Stockholms tunnelbana ofta kallas.


Mat

Stockholm är en dyr stad, och naturligtvis samma sak gäller mat också. Det finns flera alternativ där du kan spara pengar och äta utsökt. Först och främst finns det affärsluncher som finns på nästan alla restauranger i Stockholm. Affärsluncher anges på menyn som Dagens rätt eller Dagens lunch och är vanligtvis öppna från 11 till 14. Ett annat prisvärt alternativ är hemlagade måltider på kyrkliga kaféer. Menyn erbjuder ett brett utbud av kött, fisk och vegetariska rätter. Ett annat alternativ för god och billig mat i Stockholm är de svenska inomhusmarknaderna. Några av de mest populära är matgallerierna Söderhallarna, Hötorgshallen och Östermalms Saluhall. Det här är svenskarnas favoritplatser för att köpa färsk mat och goda mellanmål.

Vi önskar dig en trevlig resa och hoppas att den här artikeln hjälper dig att planera din vistelse i Stockholm. Om du plötsligt inte hade tid att noggrant planera ditt besök i Stockholm, hjälper stadens turistcentrum dig att hitta runt. Personalen i centren berättar all information du behöver, till exempel museets öppettider, hur du tar tunnelbanan och förser dig med kartor över staden. Tack och trevlig segling!

Färjor till Stockholm
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer