Stockholm hamnar och terminaler

Senast uppdaterad


Stockholm är ett centrum för passagerarfärjetransporter i Östersjön, med färjor som avgår högt från många hamnar till många platser i Sverige och hela Östersjön. I Stockholm är det särskilt viktigt att notera var din färja avgår, eftersom det kan vara nära centrum och det kan vara 100 kilometer bort. Trots många hamnar över en stor region är det vanligtvis möjligt att ordna en bussförbindelse från centrala Stockholm med färjeoperatören samt kollektivtrafikalternativ.

Följande sex hamnar är de som ser regelbunden färjetrafik för passagerare och fordon i Stockholm, beställda från norr till söder:

  • Grisslehamn - En liten stad som ligger cirka 100 km från Stockholm
  • Kapellskär - En liten stad som ligger cirka 80 km från Stockholm
  • Värtahamnen - Centrum
  • Frihamnen - Centrum
  • Stadsgården - Centrum
  • Nynäshamn - En liten stad som ligger cirka 60 km söder om Stockholm

Låt oss gå in i det.

Map of Stockholm County with Stockholm's passenger ferry ports marked
Karta över Stockholms län med Stockholms passagerarfärjehamnar markerade.

Grisslehamn

Grisslehamn är en liten stad vid Stockholms läns norra punkt. Grisslehamn ligger mer än 100 km norr om Stockholms centrum, vilket gör det till den längsta passagerarhamnen som har grupperats med Stockholm. Eckerö Linjen trafikerar en daglig färja mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland (Finland).

En bussförbindelse erbjuds av Eckerö Linjen, som förbinder Grisslehamn till Stockholm, Norrtälje och Uppsala i samordning med avgångstiderna.

Kapellskär

Kapellskär ligger mer än 80 km norr om Stockholms centrum. Finnlines anländer till hamn här, med sina fartyg som avgår till Åbo (Nådendal) via Åland. Viking Line har också några verksamheter härifrån, även till Åland. Det är också möjligt att nå Paldiski, Estland med DFDS.

Flera bussförbindelser erbjuds.

Map of Stockholm city center with Värtahamnen, Frihamnen, and Stadsgården ports marked.
Map of Stockholm city center with Värtahamnen, Frihamnen, and Stadsgården ports marked.

Värtahamnen

Värtahamnen är huvudhamnen för Tallink-Silja i Stockholm, med fartyg som går till Helsingfors, Åbo, Åland, Riga och Tallinn. Det finns transferbussar tillgängliga från Tallink-Silja som går direkt till stadens centrum, annars tar du en lokalbuss eller går 500 meter till Gärdet tunnelbana, som snabbt tar dig till centrum. Observera också att det kommer att finnas hundratals, om inte tusentals människor på väg till buss och tunnelbana när fartyget anländer, så det kan vara till hjälp att ha en biljett i förväg och planera din rutt.

Frihamnen

Frihamnen ligger ganska nära Värtahamnen och är hamnen i Stockholm för St. Peter Line (fartyg till Helsingfors och framåt till Sankt Petersburg), samt en stor majoritet av kryssningsfartyg som besöker Stockholm under hela året. I likhet med Värtahamnen finns anslutningsbussar tillgängliga, liksom tunnelbanealternativet.

Stadsgården

Stadsgården är den närmaste passagerarfärjehamnen till Gamla Stan, Stockholms gamla stad. Härifrån har Viking Line verksamhet med fartyg som avgår till Åland, Åbo och Helsingfors. Lokala bussar finns, liksom transferbussar som drivs med Viking Line. Hamnen ligger cirka 20 minuter till fots från Gamla Stan och 45 minuter från T-Centralen.

Det finns ingen bekväm tunnelbaneförbindelse till Stadsgården, så buss eller till fots är det enda gångbara alternativet. Planera framåt!

Departing Stockholm aboard a ferry from Stadsgården port.
Departing Stockholm aboard a ferry from Stadsgården port.

Nynäshamn

Nynäshamn ligger 60 km söder om Stockholm. Många kryssningsfartyg hamnar vid Nynäshamn när man besöker Stockholm, liksom Stena Line (med förbindelser till Ventspils, Lettland) och Destination Gotlands färjor (med förbindelser till Gotland).

Liksom de andra hamnarna erbjuds och organiseras bussöverföringar av operatörerna för att matcha färjans ankomst- och avgångsschema. Nynäshamn har också en spårvagnsstation som tar dig till Stockholm på ungefär en timme.

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer