Den snabbaste färjan från Åbo till Stockholm

Senast uppdaterad


Åbo och Stockholms huvudstad är åtskilda av endast cirka 250 km från Östersjön. Att sträcka sig nästan hela avståndet mellan dessa två städer är en stor skärgård där Ålandsöarna sitter. En färja mellan Åbo och Stockholm gör en underbar resa eftersom skärgården är en av de vackraste regionerna i Östersjön. Färjeturen är också vettigt för förare som går mellan Finland och Sverige, eftersom det sparar mycket tid. Från Åbo kan du sova och vakna i Stockholm, medan det är cirka 1800 km att köra runt Botniska viken.

Åbo och Stockholm är åtskilda av 250 km skärgård.
Åbo och Stockholm är åtskilda av 250 km skärgård.

Med cirka en timme är Finnlines två gånger dagliga avgångar mellan Nådendal (Åbo) och Kapellskär (Stockholm) snabbast. Det som är snabbast är naturligtvis annorlunda för fotpassagerare jämfört med dem med fordon. Om du försöker åka till Stockholms centrum utan fordon är det vettigt att kolla in Viking Line eller Tallink Silja. Men om ditt slutdestination inte är Stockholms centrum, kan det vara meningsfullt att följa med Finnlines eftersom lastning / lossning från Stockholm inte kommer att vara ett problem på grund av hamnens läge utanför centrum.

Stockholms hamnar

Stockholm har minst fem olika passagerarhamnar för färjetrafik. För passagerarfärjelinjer mellan Åbo och Stockholm används för närvarande endast tre. Lite norr om Stockholm är Kapellskär som Finnlines använder. Inuti staden har du också Stadsgården som används av Viking Line och Värtahamnen som används av Tallink-Silja.

Åbo hamnar

Åbo själv har en hamn för passagerartrafik, men den närliggande staden Naantali, bara 14 km bort, får också färjetrafik. På FerryScan lägger vi till Naantali för sökningar efter Åbo eftersom det i huvudsak är anslutet till Åbo, med regelbundna bussförbindelser till stadens centrum.

Alternativ 1: Finnlines - Finnswan + Finnfellow

Operatör Logotyp för Finnlines
Varaktighet 8-9 timmar
Avgångar per dag 2
Åbo hamn Naantali
Stockholms hamn Kapellskär
Stopp Långnäs (Åland)

Finnlines har en rutt två gånger om dagen mellan Åbo och Stockholm via Ålandsöarna. Deras Finnswan- och Finnfellow-fartyg avgår från Kapellskär i Stockholm och stannar i Långnäs (Åland) innan de fortsätter till Nådendal (Åbo). Denna rutt kan inte bokas om du inte reser med bil, motorcykel eller cykel. Kapellskär hamn ligger ganska långt från Stockholm, men det hjälper till att undvika trafik från själva staden.

Alternativ 2: Viking Line - Amorella + Viking Grace

Operatör Logotyp för Viking Line
Varaktighet 10-11 timmar
Avgångar per dag 2
Åbo hamn Åbo hamn
Stockholms hamn Stadsgården
Stopp Mariehamn / Långnäs (Åland, använder Långnäs på natten)

Viking Line har också en passagerarfärjetrafik två gånger dagligen mellan Åbo och Stockholm. Det räcker lite längre än Finnlines-tjänsten, men det är något mer bekvämt för fotpassagerare, för Stadsgården hamn i Stockholm mycket nära centrum. För förare är detta motsatsen, eftersom de måste möta Stockholms trafik när de avgår med fordon.

Alternativ 3: Tallink Silja - Galaxy + Baltic Princess

Operatör Logotyp för Tallink Silja
Varaktighet 10-11 timmar
Avgångar per dag 2
Åbo hamn Åbo hamn
Stockholms hamn Värtahamnen
Stopp Mariehamn / Långnäs (Åland, använder Långnäs på natten)

Tallink-Siljas trafik mellan Åbo och Stockholm liknar mycket Viking Lines. Det varar mellan 10-11 timmar, stannar på Åland och har två avgångar varje dag i båda riktningarna. Tallink Silja använder Värtahamnen hamn i Stockholm för detta, vilket inte är lika bekvämt som Stadsgården, men det är inte så illa heller.

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer