Den snabbaste färjan från Stockholm till Helsingfors

Senast uppdaterad

Finlands och Sveriges huvudstäder har goda förbindelser med färjetrafik. Avståndet mellan Stockholm och Helsingfors är cirka 250 miles eller 400 km, vilket gör det till en trevlig nattresa. Det är mycket vanligt att besöka Helsingfors från Stockholm under helgen. Till exempel avgår Stockholm på fredag kväll, anländer till Helsingfors lördag morgon och sedan avgår Helsingfors lördag kväll och anländer tillbaka till Stockholm på söndag morgon. Samma typ av resa är vanligt från Helsingfors till Stockholm. Om du bor i Stockholm eller Helsingfors är denna resa ett prisvärt sätt att fly för en helg.

Stockholm och Helsingfors är bara cirka 400 km från varandra.
Stockholm och Helsingfors är bara cirka 400 km från varandra.

Finland och Sverige har goda förbindelser med färjor. Många finländare och svenska människor åtnjuter färjor, särskilt för möjligheten att handla tullfritt / skattefritt ombord. Priserna för vissa artiklar kan vara särskilt bra jämfört med på land. Av denna anledning går många "minikryssningar" från Stockholm, som seglar en dag runt Stockholms skärgård innan de återvänder till Stockholm.

Hur lång är färjan från Stockholm till Helsingfors?

Färjeturen mellan Stockholm och Helsingfors är mellan 16 och 17 timmar

Hur många färjor går mellan Stockholm och Helsingfors?

Det finns tre regelbundna passagerarfärjor mellan Stockholm och Helsingfors. Eftersom avståndet är relativt långt, fartygen stora och konkurrensen låg, går det inte så många färjor direkt mellan Stockholm och Helsingfors (som till exempel mellan Helsingfors och Tallinn, eller Nordtyskland och Danmark). Det är en sträcka att kalla dessa fartyg för färjor längre, eftersom de alla kan rymma 2-3 tusen personer och inkluderar ett omfattande urval av stugor och underhållning ombord som bastur, dansklubbar och liveföreställningar. De är närmare kryssningsfartyg än färjor.

Alternativ 1: Tallink-Silja M / S Silja Symphony + SerenadeBoka på FerryScan

Operatör Logotyp för Tallink Silja
Varaktighet 15:45 faktisk (+ 1 timme tidszon)
Avgångar per dag 1
Stockholms hamn Värtahamnen
Helsingfors hamn Södra hamnen Olympia Terminal
Stopp Mariehamn

Tallink-Silja trafikerar en färja en gång om året mellan Stockholm och Helsingfors och stannar kort på Ålandsöarna. De har två liknande fartyg, M / S Silja Symphony och M / S Silja Serenade, som är bland de största i Östersjön. Korsningen tar 15 timmar och 45 minuter.

Alternativ 2: Viking LineBoka på FerryScan

Operatör Logotyp för Viking Line
Varaktighet 15:40 faktisk (+ 1 timme tidszon)
Avgångar per dag 1
Stockholms hamn Stadsgården
Helsingfors hamn Katajanokka
Stopp Mariehamn

Viking Line har i princip samma tjänst som Tallink-Silja. De avgår varje kväll kl. 16.30 och stannar kort i Mariehamn innan de fortsätter till Helsingfors och anländer klockan 10:10 nästa morgon. Den totala restiden är 15 timmar och 40 minuter, vilket gör den till den snabbaste korsningen mellan Stockholm och Helsingfors. Fartygen på denna rutt är lika stora och välfyllda för en trevlig kväll.

Alternativ 3: St. Peter Line M / S Princess AnastasiaBoka på FerryScan

Operatör Logotyp för St. Peter Line
Varaktighet 16:00 faktisk (+ 1 timme tidszon)
Avgångar per dag 1 (per vecka, ungefär, se St. Peter Lines roterande schema )
Stockholms hamn Frihamnen
Helsingfors hamn West Harbor (T1)
Stopp -

Det är lite känt, men St. Peter Line har en nästan en gång i veckan mellan Stockholm och Helsingfors. Resan är en timme långsammare än de andra och tar 16 timmar totalt. Fartyget M / S Princess Anastasia är ganska stort (rymmer cirka 2500 passagerare) och har en liknande uppsättning tjänster ombord som du hittar med Viking Line och Tallink Silja. Priserna på detta fartyg kan dock vara billigare, särskilt om du reser under lågsäsong.

Andra färjor mellan Sverige och Finland

Många färjor avgår olika hamnar i och runt Stockholm till Ålandsöarna, och vissa fortsätter vidare till Åbo / Nådendal. Det finns också en färja från Umeå, nästan 600 km norr om Stockholm, till Vasa i Finland.

Sammanfattning

Till skillnad från vissa andra rutter (t.ex. Helsingfors till Tallinn), är det ingen stor skillnad i restiden mellan färjor mellan Stockholm och Helsingfors. Med Viking Line och Tallin Silja tillbringar du cirka 15 timmar ombord, medan du med St. Peter Line får en extra timme. Dessa resor görs alltid över natten, och de små skillnaderna mellan operatörerna är inte särskilt tydliga.

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer