Snabbaste färjan mellan Finland och Sverige

Senast uppdaterad


Det finns tre snabbfärjelinjer från Finland till Sverige. Den snabbaste färjevägen från Finland till Sverige går mellan städerna Vasa och Umeå, men detta är bara relevant om du inte åker genom Stockholm. Andra alternativ är rutterna mellan Åbo - Åland - Stockholm och Helsingfors - Åland - Stockholm. Hastighetsmässigt rekommenderar vi sträckan Åbo - Åland - Stockholm som har flera operatörer och avgångar dagligen. Observera att tekniskt sett är färjorna från Åland till Stockholm snabbast, men dessa är inte relevanta för de flesta resenärer eftersom de flesta resenärer inte startar eller avslutar sin resa på Åland. I den här artikeln utforskar vi de snabbaste färjorna från Finlands fastland till Sveriges fastland.

Karta över färjelinjer mellan Finland och Sverige
Karta över färjelinjer mellan Finland och Sverige

En översikt över de snabbaste färjelinjerna mellan Finland och Sverige visas nedan.

Rutt Beskrivning Bokningsinfo
Vasa ↔ Umeå Den snabbaste rutten mellan Finland och Sverige, men den kanske inte är den mest bekväma. På grund av dessa städers läge är denna rutt endast relevant för de som reser till/från norra Sverige och Norge. Klicka för bokningsinformation
Åbo ↔ Stockholm Färjelinjen mellan Åbo och Stockholm är den snabbaste mellan Finlands fastland och Sveriges fastland. Med en varaktighet på 10-12 timmar trafikeras denna rutt av Viking Line, Tallink-Silja och Finnlines. Med tanke på antalet tillgängliga färjor är detta den bekvämaste och snabbaste rutten för de flesta som reser mellan Finland och Sverige. Klicka för bokningsinformation
Helsingfors ↔ Stockholm Den sista och sista färjelinjen från fastlandet till Sverige är färjorna mellan Helsingfors och Stockholm. Den här rutten är längre och tar mellan 17 och 18 timmar, men den är den mest bekväma för dig som reser från Finlands huvudstad till Sveriges huvudstad. Denna rutt trafikeras av Viking Line och Tallink-Silja, med vanligtvis en avgång varje dag per operatör. Klicka för bokningsinformation

Snabbaste färjan från Finland till Sverige: Vasa - Umeå

Den snabbaste färjelinjen från Finland till Sverige går mellan städerna Vasa och Umeå, som trafikeras av Wasaline. Färjan korsar Bottenviken på bara 3,5 eller 4 timmar i relativ komfort. Det är inte värt någonting att denna färja är tekniskt sett den kortaste i varaktighet, utan är endast relevant för de som reser till/från Nordsverige och Norge. I alla andra fall är det nästan alltid ett bättre alternativ att ta färjan från Åbo till Stockholm eller Helsingfors till Stockholm.

Varaktighet 3,5 timmar
Seglingar per dag 2+
Hamn i Vasa Vasa hamn
Hamn i Umeå Umeå hamn

Annat färjealternativ: Åbo - Åland - Stockholm

Om du kör är färjelinjen mellan Åbo och Stockholm (med ett kort stopp på Åland) den snabbaste mellan Finlands fastland och Sveriges fastland. Med en varaktighet på 10-12 timmar trafikeras denna rutt av Viking Line, Tallink-Silja och Finnlines. Med tanke på antalet tillgängliga färjor är detta den bekvämaste och snabbaste rutten för de flesta som reser mellan Finland och Sverige. Dessutom har den här rutten minst två övernattningar dagligen, vilket är mycket användbart för dem som vill spara på boendekostnader.

Varaktighet 10-12 timmar
Seglingar per dag 5+
Hamn i Åbo Åbo hamn - Huvudhamn i Åbo för Viking Line och Tallink Silja - belägen inte långt från Åbo centrum.

Åbo (Nådendal) hamn - Detta ligger 10 km väster om Åbo och är huvudhamnen för Finnlines, med färjor som går till Kapellskär i Sverige via Åland.
Hamn i Stockholm Stockholm (Stadsgården) hamn - Hamn i centrum för Viking Lines färjor som avgår från Åbo.

Stockholm (Kapellskär) hamn - Beläget 90 km norr om Stockholm, är detta hamnen för Tallink Silja-färjor som avgår från Åbo och Finnlines-färjor som avgår från Nådendal.
Silja Symphony-färjan drar in till Helsingfors, en av huvudfärjorna som seglar mellan Helsingfors och Stockholm
Silja Symphony-färjan drar in till Helsingfors, en av huvudfärjorna som seglar mellan Helsingfors och Stockholm

Annat färjealternativ från Finland till Sverige: Helsingfors - Stockholm

Den sista och sista färjelinjen från fastlandet till Sverige är färjorna mellan Helsingfors och Stockholm. Den här rutten är längre och tar mellan 17 och 18 timmar, men den är den mest bekväma för dig som reser från Finlands huvudstad till Sveriges huvudstad. Denna rutt trafikeras av Viking Line och Tallink-Silja, med vanligtvis en avgång varje dag per operatör. Hastighetsmässigt är färjelinjen från Åbo till Stockholm snabbast.

Varaktighet 17-18 timmar
2+
Hamn i Helsingfors Helsingfors (Katajanokka) hamn - Hamn i centrum som används av Viking Line för färjor till Stockholm och Tallinn.

Helsingfors (södra hamnen Olympia Terminal) hamn - Hamn i centrum som används av Tallink Silja endast för färjor till Stockholm.
Hamn i Stockholm Stockholm (Stadsgården) hamn - Hamn i centrum för Viking Lines färjor till Åbo, Tallinn och Helsingfors.

Stockholm (Värtahamnen) hamn - Beläget lite längre från centrum är detta hamnen för Tallink Siljas färjor till Åland och Helsingfors.

Vanliga frågor

Är det möjligt att ta sig från Helsingfors till Stockholm med färja?

Ja, det går två färjor om dagen mellan Finlands och Sveriges huvudstäder, med ett kort stopp på Åland. Du kan också överväga rutten från Åbo till Stockholm om du letar efter ett lite snabbare alternativ.

Hur tar man sig snabbt från Finland till Stockholm med färja?

Den snabbaste vägen som förbinder Finlands fastland med den svenska huvudstaden är från Åbo via Åland. Viking Line och Tallink Silja trafikerar flera färjor per dag på denna rutt.

Vilka är de viktigaste färjeoperatörerna mellan Finland och Sverige?

De största passagerarfartygen i Östersjön seglar mellan Finland och Sverige. Viking Line och Tallink Silja är ledande i detta avseende, men Finnlines har också ett bra utbud numera mellan Nådendal och Kapellskär.

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer