Den snabbaste färjan från Helsingfors till Tallinn

Senast uppdaterad


Det mest praktiska sättet mellan Helsingfors Finland och Tallinn Estland är med färja över Östersjön. Att flyga är tekniskt snabbare (en 30 minuters flygning), men det är dyrare och du sparar inte så mycket tid när du tar med dig tid att resa till och från flygplatsen, plus att gå igenom säkerhet, vänta på dina väskor etc. Färjor föredras för den här resan eftersom de är mycket bekvämare. Dessa dagar har du tre alternativ att korsa Östersjön med färja som har samma hastighet:

The distance between Helsinki and Tallinn is about 80km, making it a short journey on a ferry.
The distance between Helsinki and Tallinn is about 80km, making it a short journey on a ferry.

Alternativ 1: Viking Line - M / S Viking XPRS

Varaktighet 2:15 till 2:30
Avgångar per dag 2-3
Helsingfors hamn Katajanokka
Tallinns hamn Reisiterminal D

Viking Line XPRS-färjan gör resan från Helsingfors till Tallinn på 2 timmar 15 minuter till två timmar och 30 minuter, beroende på det specifika schemat. Det är inte strikt den snabbaste färjan mellan Helsingfors och Tallinn, men Katajanokkaterminalen ligger ganska nära Helsingfors centrum, vilket gör det lättare att nå än västra hamnen (i Jätkäsaari). Katajanokka-terminalen ligger bredvid ett spårvagnshållplats och ändå 15-20 minuters promenad från järnvägsstationen.

Alternativ 2: Eckerö Line - M / S Finlandia

Varaktighet 2:15
Avgångar per dag 2-3
Helsingfors hamn West Harbour Terminal 2
Tallinns hamn Reisiterminal D

Eckerö Lines M / S Finlandia gör resan mellan Helsingfors och Tallinn på 2 timmar och 15 minuter, med flera avgångar varje dag. Från Helsingfors avgår fartyget från västra hamnen i Jätkäsaari, vilket kan ta extra tid att nå (jämfört med Katajanokka eller South Harbour). Du kan ofta hitta sista-minuten-färjebiljetter till Tallinn till ett rimligt pris med Eckerö Line, vilket gör det till en av våra resor när du är i Helsingfors.

Alternativ 3: Tallink-Silja Line - Star och Megastar

Varaktighet 2:00
Avgångar per dag 2-3
Helsingfors hamn West Harbour Terminal 2
Tallinns hamn Reisiterminal D

Star och Megastar-färjorna från Tallink-Silja är de snabbaste färjorna i nuvarande trafik mellan Helsingfors och Tallinn. De genomför resan flera gånger om dagen mellan Helsingfors och Tallinn på bara två timmar.

Alternativ 4: Helsinki Vuosaari - Tallinn Muuga (endast fordon)

Varaktighet 2:45 till 4:00
Avgångar per dag 5-8
Helsingfors hamn Vuosaari
Tallinns hamn Muuga

Tallink-Silja och Finbo Cargo kör också en lite känd färja mellan Helsingfors (Vuosaari) och Tallinn (Muuga). Färjan är endast för de som reser med fordon. Eftersom färjan avgår från hamnar långt utanför stadens centrum kan det vara snabbare för dem som reser med ett fordon, särskilt lastbilar.


I allmänhet är alla tre alternativ som beskrivs här de snabbaste färjorna mellan Helsingfors och Tallinn. Star och Megastar vinner ut med 15 minuter, men det är en liten kant över de andra. Det finns mer avslappnade färjor mellan Helsingfors och Tallinn som kan ta 3-4 timmar, men det är inte mycket av en fördel jämfört med de andra (om du inte gör en nattkryssning eller vill ha en större, rymligare färja). När man kommer till Helsingfors från Sankt Petersburg och Stockholm använder vissa operatörer (t.ex. Viking Line, Tallink-Silja och St. Peter Line) dessa större fartyg för att göra en snabb resa till Tallinn och tillbaka innan de återvänder till Sankt Petersburg eller Stockholm.

Före 2018 var det möjligt att åka från Helsingfors till Tallinn på 1 timme och 40 minuter med den estniska färjan Linda Line, vilket var den föredragna metoden för många eftersom man kunde komma fram precis innan båten avgick, och det var bara vid södra hamnen . Detta är emellertid inte längre möjligt eftersom Linda Lina har blivit mage 2018.

checkPro Tip 1

Om du är turist rekommenderar vi att du inte tar någon av dessa färjor på fredagskvällar eftersom du kommer att möta många berusade finländare, estländare och ryssar som återvänder hem efter arbetsveckan. Det kan vara kul om du gillar karaoke.

checkPro Tip 2

För korta färjeturer som från Helsingfors till Tallinn, får din biljett inte riktigt plats ombord. Det finns begränsat antal öppna platser, och om du är försenad kan du hamna i en hall eller trapphus i två timmar. När du går ombord, hitta omedelbart någon plats att sitta och placera dina tillhörigheter där.

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer